Dr Iwona Jonik – anestezjolog, specjalista w zakresie żywienia

IWA portrety 2016-6

Dr  Iwona „Iwa” Jonik jest absolwentką Absolwentka Państwowego Uniwersytetu Medycznego w Kijowie, który ukończyła w 1993 roku. W roku 1996 uzyskała specjalizację 1 go stopnia, a następnie w 2011 roku tytuł  specjalisty z Anestezjologii i Intensywnej Terapii. Obecnie pracuje w Szpitalu Dzieciątka Jezus w Warszawie na stanowisku starszego asystenta. Od kilkunastu lat bada współzależności pomiędzy sposobem odżywiania a rozwojem chorób, w tym  uznanych za nieuleczalne chorób cywilizacyjnych. Jej pasją jest krzewienie tej wiedzy oraz przywracanie zdrowia pacjentom przy pomocy zmiany ich sposobu odżywiania i stylu życia. Wyleczenie z nadciśnienia tętniczego czy pełna i długoletnia remisja reumatoidalnego zapalenia stawów i stwardnienia rozsianego, usunięcie nadwagi bez efektu jo-jo – te  sukcesy utwierdzają ją i jej pacjentów w słuszności wybranej terapii. Jest autorką licznych wykładów na ten temat m.in ich cyklu „Zdrowie to wybór”.  Uważa, że większość chorób jest skutkiem braku niezbędnych składników odżywczych i nadmiaru toksyn w organizmie, do czego prowadzą świadome lub nieświadome błędy żywieniowe. Zwraca również uwagę na rolę psychiki i emocji  w powstawaniu chorób.

Wywiad z dr Jonik